Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ της ΕΠΟΚΑΜ ακυρώνεται η εμποροπανήγυρης Αγίου Μάμαντος 2020

Το πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος έχει μακρόχρονη ιστορία, καθώς και ιδιαίτερη συναισθηματική, πολιτιστική και θρησκευτική αξία για όλους τους Χαλκιδικιώτες, και όχι μόνο. Η φήμη του φτάνει σε όλη την Ελλάδα και πλήθος εμπόρων κάθε χρόνο εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής. Αποτελεί αναμφίβολα τη χαρά των μικρών και μεγάλων. Φέτος, όμως, λόγω των εξελίξεων της πανδημίας στη

Ποιο είναι το έθιμο των αυγομαχιών που αναβίωσε στο Λάκκωμα Χαλκιδικής

Με τη συμμετοχή οκτώ αυγομάχων, αναβίωσε και φέτος, την Δευτέρα του Πάσχα, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής το τοπικό έθιμο των αυγομαχιών, το οποίο μετέφεραν στην περιοχή οι πρόσφυγες του Πόντου και συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και την αέναη σύγκρουση του καλού με το κακό.

Με τραγούδι, υπό τους ήχους λύρας, το ταφικό έθιμο των Ποντίων

Σε κάποιους μπορεί να φαίνεται σουρεαλιστικό, ακόμα και… μακάβριο, αλλά το ταφικό έθιμο, που τηρείται από άλλους τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα και από άλλους την Κυριακή του Θωμά, καλά κρατεί στην παράδοση των Ποντίων.

Τα έθιμα της «Καμήλας» και του «Γάμου της Μανιώς» στη Γαλάτιστα και των «Φωταρών» στο Παλαιόκαστρο

Στη Γαλάτιστα κάθε χρόνο στις 5, 6 και 7 Ιανουαρίου αναβιώνει το έθιμο της «Καμήλας» και του «Γάμου της Μανιώς». Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και βασίζεται στο γεγονός της αρπαγής της πεντάμορφης Μανιώς από τον Αγά του χωριού με σκοπό να την κλείσει στο χαρέμι του.

Αναβιώνει και φέτος η “Γουρουνοχαρά” στο Στανό Χαλκιδικής

Tην αναβίωση του εθίμου της “Γουρουνοχαράς” διοργανώνει και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού Χαλκιδικής, Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου το οποίο θα λάβει χώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού από τις 11:30 το πρωί.

Απίστευτο έθιμο: Χριστόψωμο 400 κιλών στην Αρναία Χαλκιδικής

Το Χριστόψωμο παρασκευάζουν από το πρωί επαγγελματίες της περιοχής με αλεύρι και νερό, ενώ στα βασικά συστατικά του είναι τα καρύδια και το μέλι, συμβολίζοντας τροφές με ιδιαίτερη ενέργεια προκειμένου να το χαρίσουν οι πιστοί στον Χριστό για να κάνει τα πρώτα βήματά του στη γη.

Έρευνα – Καλή φυσική κατάσταση χαρίζουν οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί βελτιώνουν την φυσική κατάσταση των ηλικιωμένων καρδιοπαθών, σύμφωνα με μικρή ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Cardiovascular Nursing.

Τα Έθιμα του Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου γιορτάζεται κάθε χρόνο στη χώρα μας με κατανυκτικές λειτουργίες και πανηγύρια, ενώ πολλά έθιμα και παραδόσεις αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Οι Παναγιές και τα πανηγύρια της Βόρειας Ελλάδας

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μια θεομητορική γιορτή των χριστιανικών εκκλησιών, η οποία γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου. Είναι μια μέρα χαράς για τους πιστούς, που με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη συρρέουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Μεγαλόχαρης, για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν στη χάρη Της.

Η σημασία & η χρήση του μαντηλιού στον ελληνικό χορό

Το μαντήλι παίζει μεγάλο ρόλο στην ζωή των ανθρώπων και στα διάφορα έθιμα της κάθε χώρας. Στην αρχαία Ελλάδα το λέγανε σουβάριον ή σωδάριον καθώς λέγεται, στην Δωρική γλώσσα. Ήταν ένα κομμάτι ύφασμα πού το μεταχειρίζονταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι για να σκουπίζουν τον ιδρώτα τού προσώπου τους.

Πανηγύρι Αγίου Μάμα Αφροδισίων Χίου

Το Πανηγύρι στα Αφροδίσια γίνεται κάθε χρόνο στις 2 Σεπτεμβρίου , ημέρα γιορτής του προστάτη του χωριού του Αγίου Μάμαντος. Πρόκειται για ένα καθαρά παραδοσιακό Χιώτικο πανηγύρι , το οποίο κατά πολλούς είναι το ωραιότερο και μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού.

Η μάνα στην ελληνική παράδοση – Οι στίχοι για την αγάπη προς το παιδί της

Η μάνα κατέχει εξέχουσα θέση στο δημοτικό τραγούδι. Η φυλή μας με τις αθάνατες παραδόσεις της έχει ανεβάσει τη μάνα στο ψηλότερο βάθρο της οικογένειας, της κοινωνίας, αλλά και της πατρίδας και της θρησκείας, γιατί με την αγάπη και τη στοργή της παρακινεί στα τίμια, στις ηθικές αξίες και στον πατριωτικό φρονηματισμό.

Ήθη και έθιμα του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα

Το Πάσχα γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της χώρας και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές αναβιώνουν ήθη κι έθιμα που συνθέτουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών αλλά και προσδίδουν ένα ιδιαίτερο «χρώμα» στην εορταστική αυτή περίοδο.

Το έθιμο και η ιστορία της βασιλόπιτας

Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου».

Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελλάδα

Μελωδίες γιορτινές, παιδικές μυθοπλασίες, αρώματα από κουζίνες νοικοκυριών, φωτιές, κουδούνες, τυχερά παιχνίδια, αγιοβασιλιάτικα καραβάκια και χριστουγεννιάτικα δέντρα, μεταμφιέσεις και καλικάντζαροι, δίνουν αυτές τις ημέρες το δικό τους ξεχωριστό χρώμα σε όλες τις περιοχές αλλά ακόμη και τις πιο μικρές εστίες της ελληνικής επικράτειας.