ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ
- 00
Ημέρες
- 00
Ώρες
- 00
Λεπτά
- 00
Δευτερόλεπτα
Οι υγρότοποι, όσοι δεν έχουν εντελώς υποβαθμισθεί από τον Άνθρωπο, σφύζουν από ζωή. Ιδιαίτερα θαυμαστή είναι η πληθώρα υδρόβιων πουλιών που βρίσκουν εκεί χώρους για αναπαραγωγή, φώλιασμα, τροφή και ξεκούραση. Πολλά από τα είδη είναι μεταναστευτικά και προστατεύονται άμεσα ή έμμεσα από Διεθνείς Συμβάσεις (π.χ. Ραμσάρ, Βέρνης, Ρίο) και Κοινοτικές Οδηγίες (π.χ.79/409/ΕΟΚ για τα άγρια πουλιά). Eπίσης, πολλοί υγρότοποι προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία, τη Σύμβαση Ραμσάρ και περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Η λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική αποτελεί “Τόπο Κοινοτικής Προστασίας” και “Ειδική Ζώνη Προστασίας” του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 με κωδικό GR1270004. Η λιμνοθάλασσα εντοπίζεται κοντά στον Άγιο Μάμα στην περιοχή των Νέων Μουδανιών και καταλαμβάνει μία έκταση 6.332 στρεμμάτων. Το νερό της λιμνοθάλασσας είναι υφάλμυρο, η βλάστηση χαμηλή, ενώ η περιοχή παρουσιάζει την εικόνα ενός αμμώδους χερσότοπου. Στον υγρότοπο διατρέφονται, αναπαράγονται και διαχειμάζουν πολλά αξιόλογα πτηνά. Χαρακτηριστικά είναι επίσης και κάποια θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια. Η λιμνοθάλασσα κινδυνεύει από τη μείωση των υδάτων λόγω της ξηρασίας, την υπεράντληση των υπόγειων υδάτων, την κατασκευή δρόμων και κατοικιών.
Κωδικός υγροτόπου: 127086000
Περιφέρεια: κεντρικής Μακεδονίας
Υπερθαλάσσιο ύψος: 0μ.
Τύπος υγροτόπου: παράκτιο περιοδικώς κατακλυζόμενο έλος αλμυρού – υφάλμυρου νερού.
Αβιοτικά γνωρίσματα: τρείς υδατοσυλλογές με υφάλμυρο νερό από τις οποίες οι δύο αποτελούν φυσικά κοιλώματα του εδάφους και η Τρίτη μια τάφρο που παλαιότερα ένωνε το έλος με τη θάλασσα, στην περιοχή της διώρυγας της Ποτίδαιας. Προς τη πλευρά της θάλασσας αναπτύσσεται εκτεταμένο αμμοθινικό σύστημα μήκους 3,5χλμ. Και πλάτους 120-250μ. Το οποία σχηματίστηκε με την επίδραση των θαλάσσιων ρευμάτων και του ανέμου. Το έλος δέχεται τα νερά των απορροών της ευρύτερης περιοχής καθώς και από την υπεδάφια διείσδυση θαλασσινού νερού.
Βλάστηση:
Πανίδα: πτηνά: βαρβάρα, καλαμοκάνας, αβοκέτα, πετροτριλίδα, νεροχελίδονο, μαυροκέφαλος γλάρος, μαυρογλάρονο, κύκνος, φλαμιγκο.
Σπουδαιότερες σημερινές αξίες: κτηνοτροφική, θηραματική, επιστημονική, αναψυχής, εκπαιδευτική.
Χρήσεις: βόσκηση, αναψυχή, τουρισμός.
Αιτία αλλοιώσεων: επιχωματώσεις, ίδρυση νέων οικισμών ή επέκταση παλαιών, υπεραντλήσεις, εγκατάσταση ή επέκταση στάβλων – εκτροφείων, παράνομο ή αλόγιστο κυνήγι.
Σπουδαιότερες θετικές ενέργειες: αναφορά σε διεθνείς – ευρωπαϊκούς καταλόγους βιοτόπων-υγροτόπων(σημαντική περιοχή για την ορνιθοπανίδα ICBP- IWRB), χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες, οικολογικές μελέτες και έρευνες.