Απίστευτο έθιμο: Χριστόψωμο 400 κιλών στην Αρναία Χαλκιδικής

Αναβιώνει και φέτος το έθιμο «το μέλωμα του Χριστού» με την παρασκευή ενός τεράστιου Χριστόψωμου, βάρους 400 κιλών, στην Αρναία Χαλκιδικής.

Το Χριστόψωμο παρασκευάζουν από το πρωί επαγγελματίες της περιοχής με αλεύρι και νερό, ενώ στα βασικά συστατικά του είναι τα καρύδια και το μέλι, συμβολίζοντας τροφές με ιδιαίτερη ενέργεια προκειμένου να το χαρίσουν οι πιστοί στον Χριστό για να κάνει τα πρώτα βήματά του στη γη.

«Το Χριστόψωμο θα ζυγίζει 400 κιλά, με διαστάσεις 2×2 μέτρα και θα κοπεί σε περίπου 1.000 κομμάτια. Θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερο, εάν δεν μας περιόριζαν οι τεχνικές προδιαγραφές της αρτοβιομηχανίας που μας βοηθάει κάθε χρόνο στην παρασκευή του», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής και μέλος της Πολιτιστικής και Επιμορφωτικής Εταιρίας Αρναίας, Στέλιος Βαλιάνος.

Το κόψιμο του Χριστόψωμου έχει προγραμματιστεί για τις 7:30 το βράδυ, παραμονή των Χριστουγέννων, στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής και της χορωδίας της περιοχής. Τα κομμάτια θα μοιραστούν στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ