Αναβιώνει και φέτος η “Γουρουνοχαρά” στο Στανό Χαλκιδικής

Tην αναβίωση του εθίμου της “Γουρουνοχαράς” διοργανώνει και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού Χαλκιδικής, Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου το οποίο θα λάβει χώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού από τις 11:30 το πρωί.

Στην μουσική επιμέλεια της ημέρας θα είναι τα Χάλκινα Πνευστά της Γουμένισσας με τους Ασαρτζήδες!

Στην εκδήλωση θα χορέψουν τα παραδοσιακά χορευτικά τμήματα Στανού.

Το Δ.Σ. του συλλόγου θα προσφέρει δωρεάν κρασί και φαγητό σε όλο τον κόσμο!

Στο χώρο θα πωλούνται ημερολόγια του Συλλόγου για το 2019, τα οποία θα παρουσιάζουν παλιές φωτογραφίες του χωριού.

Λίγα λόγια για τη “Γουρουνοχαρά”

Η Γουρουνοχαρά είναι βασισμένη στο πολύ παλιό έθιμο των κατοίκων να σφάζουν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων τα οικόσιτα γουρούνια τους και να στήνουν οικογενειακά γλέντια. Ταυτόχρονα παρασκεύαζαν μια σειρά από προϊόντα όπως τσιγαρίδες, πλευραμιές, λουκάνικα, παστό τα οποία και αποθήκευαν για να περάσουν το χειμώνα!

Το γουρούνι ήταν για τους κατοίκους ο “κάδος ανακύκλωσης” του νοικοκυριού τους, καθώς εκεί κατέληγαν τα υπολείμματα των τροφών, του μπαξέ αλλά και της παραγωγής (σιτάρι, καλαμπόκι κ.ά.) και αυτό με τη σειρά του τούς απέδιδε το νοστιμότατο κρέας και τα παράγωγά του. Ένα πολύ καλό παράδειγμα αγροτικής οικιακής οικονομίας!

“Έτσι κάθε χρόνο, ο Σύλλογός μας, αναβιώνει αυτό το έθιμο, ετσι ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι τις παραδόσεις του τόπου μας!”, αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι διοργανωτές.