Ποιο είναι το έθιμο των αυγομαχιών που αναβίωσε στο Λάκκωμα Χαλκιδικής

Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγών κότας και οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν στις αυγομαχίες με 45 αβγά στο σύνολο, και νικητής αναδεικνύεται εκείνος αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά. Στους τρεις πρώτους νικητές, απονεμήθηκαν κύπελλα και στον πρώτο που θα του σπάσουν όλα τα αυγά δίνεται το “χρυσό τηγάνι” για να τα πάει για τηγάνισμα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικά μετάλλια.

Οι διαγωνιζόμενοι αυγομάχοι, διαφόρων ηλικιών, προσήλθαν στο χώρο των αυγομαχιών, και αφού έγινε ο απαραίτητος έλεγχος των αυγών και με κλήρωση καθορίστηκαν οι θέσεις τους…οι αυγομαχίες ξεκίνησαν.

Η διαδικασία διήρκησε έως το μεσημέρι και το πρώτο κύπελλο κέρδισε ο Μιχάλης Γιαλετζάκης (το 2017 ηταν τέταρτος) σε εναν ανεπανάληπτο τελικό με τον Σωτήρη Ράλλη που ήταν ντέρμπι με την αγωνία στο αποκορύφωμά της και με 359 σπασμένα αυγά!!! Τριταθλητής αναδείχθηκε η εκπληξη των φετινών αυγομαχιών ο Κούλης Σιδηρόπουλος (το 2017 ειχε πάρει το τηγάνι) ενώ το χρυσό τηγάνι του 2018, απονεμήθηκε μέσα σε κλίμα γέλιου και πειραγμάτων, στον Γιώργο Κουρατζίνο.

Τα αποτελέσματα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΛΕΤΖΑΚΗΣ (Πρωταθλητής 2018)
ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΑΛΛΗΣ (Δευτεραθλητής 2018)
ΚΟΥΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ (Τριταθλητής 2018)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΘΩΜΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΑΤΖΙΝΟΣ (Χρυσό Τηγάνι 2017)
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες στις αυγομαχίες έχουν ειδικές κότες, τις οποίες και φροντίζουν και κάνουν συγκεκριμένη διατροφή, προκειμένου να …παράξουν γερά αυγά.